Onderstaand artikel over DWC met een prima uitleg heb ik gekopieerd van Cannabis.info (28-03-2014):
DWC: De Bubbelaar
De populariteit van DWC (Deep Water Culture) is in bepaalde streken flink gegroeid vooral doordat kwekers er veel met elkaar over praten. Steeds meer cannabiskwekers stappen er over van potten met aarde op een bubbelsysteem. Veel growshops stellen betaalbare systemen samen die makkelijk in gebruik zijn en GROTE resultaten opleveren.
Simpel gezegd is DWC is een kweektechniek waarbij de wortels van de plant continu ondergedompeld zijn in een zuurstofrijke voedingsoplossing – vandaar de term Diep Water. Buiten stekblokken en wat hydrokorrels wordt er geen kweekmedium gebruikt. De nog kleine wortelkluit van de plant wordt gestart in een netpot, die boven een reservoir of emmer hangt. De wortels groeien uit de pot het reservoir in, waar constant water, zuurstof en voeding tot hun beschikking staat. Een goede kwaliteit luchtpomp is het hart van een DWC systeem
Diep Water Cultuur wordt meestal gebruikt voor de gehele kweekcyclus, maar levert ook geweldige resultaten op voor het maken van stekken.
Op DWC gekweekte planten hebben continu toegang tot de voedingsoplossing en zuurstof, en nemen veel meer water en voeding op dan planten die met de hand worden bewaterd. Hoe meer zuurstof, water en voeding een plant kan opnemen, hoe meer toppen die zal produceren
Waarom DWC in plaats van potten met aarde?
- Eenvoud – de meeste systemen bestaan uit maar vier hoofdonderdelen; een reservoir, een deksel, een buizenstelsel, een netpot en een luchtpomp. Er zijn geen bewegende delen en, meestal, geen extern buizenstelsel – lekkage is dus onmogelijk.
- Grotere opbrengsten – DWC systemen zorgen ervoor dat de wortels aan gigantische hoeveelheden water, voeding en zuurstof worden blootgesteld. Hoe meer een plant van deze drie basiselementen kan opnemen, hoe sneller hij zich zal ontwikkelen, hoe groter hij wordt en hoe meer hij potentieel kan opbrengen.
- Meer oogsten per jaar – op DWC groeiende planten ontwikkelen zich erg snel, waardoor de voorgroei kan worden ingekort en er meer oogsten per jaar mogelijk zijn.
- Geen aarde – er hoeven geen zware zakken aarde in en uit het huis worden gesleept, geen potten worden gevuld met aarde, en het risico op in de aarde aanwezige ziekten en plaagdieren verdwijnt.
- Geen voedingsschema’s om uit te dokteren – plantenwortels hebben constant toegang tot alle water en voeding die ze nodig hebben, ze nemen op wat ze nodig hebben, op precies het moment dat ze het nodig hebben. Tijdschakelaars is allen nodig voor de verlichting.
Welke soorten DWC zijn er?
De emmer moet zwart zijn om te voorkomen dat licht de wortelzone kan bereiken; licht beschadigt wortels. Enkele dagen in de vochtige atmosfeer in de emmer stimuleert de wortels uit de pot te groeien, de zuurstofrijke voedingsoplossing in – hoewel de meeste gebruikers liever eerst water van boven geven om er zeker van te zijn dat de wortels niet uitdrogen voor ze het reservoir bereiken.
Emmersystemen zijn perfect voor kwekers die grote opbrengsten willen van enkele grote planten. Elke emmer huisvest een enkele plant en omdat de emmers niet met elkaar zijn verbonden, kunnen ze individueel worden verplaatst. Nog een voordeel is dat de planten niet hetzelfde reservoir delen, dus wanneer een plant wortelproblemen krijgt, zoals pythium, ben je niet je hele oogst kwijt.
Flo Gro systemen vormen het ideale hybride kweeksysteem
Deze bestaan gewoonlijk uit een kweekbak of een emmer die is gevuld met water om een klein reservoir te vormen, bruissteentjes worden in het reservoir gebracht en de stekken worden rechtop gehouden in een tray die boven het reservoir ligt. De stengels van de stekken hangen onder de tray, net boven het waterniveau. Wanneer de pomp wordt ingeschakeld creëert het bubbeleffect in het reservoir een vochtige atmosfeer rond de wortelzone.
Deze vochtige atmosfeer, gecombineerd met het ontbreken van een groei-afremmend kweekmedium, stimuleert de wortels zich snel vanuit de stengel van de stek te ontwikkelen.
Voor kwekers is het voordeel een sterk verbeterd succespercentage,omdat het ontbreken van een kweekmedium betekent dat de omgeving steriel wordt gehouden en de snelle wortelontwikkeling ervoor zorgt dat je sneller met kweken kunt beginnen.
- Doe-het-zelf bubbelsysteem
Maak eenvoudigweg gaten in de deksel en vijl ze bij zodat de netpotten er in passen. Gebruik bruissteentjes of langere ‘air curtains’ om het reservoir te beluchten. Air curtains (verkrijgbaar voor de beluchting van vijvers) vormen een prachtige optie voor grotere reservoirs omdat ze een muur van luchtbellen creëren die een groter gebied bestrijken dan een enkel bruissteentje.
Het voordeel van een zelfgebouwd bubbelsysteem is dat je zelf kunt bepalen hoe ver de planten uit elkaar staan; kweek een of twee grote planten in het systeem of zet veel meer planten dichter op elkaar voor een sea of green.
- Hybride systemen
De jonge planten worden in de bak geplaatst, die vervolgens wordt gevuld met hydrokorrels. In het reservoir eronder worden bruissteentjes gehangen. Een waterpomp levert de voedingsoplossing uit het reservoir via de druppelring af bij de plantenwortels. De wortels groeien door de hydrokorrels naar beneden, door de gaten in de bodem en in het beluchte reservoir eronder.
Het hybridesysteem biedt meerdere voordelen:
- De druppelring voedt de planten voor de wortels het reservoir bereiken, dus er hoeft niet met de hand te worden water gegeven als de plant net op het systeem staat.
- Maar de helft van de plantenwortels bevindt zich in het reservoir, wat het risico op wortelziektes reduceert die soms bij DWC voorkomen.
- De planten worden gevoed met behulp van een waterpomp en een luchtpomp, wat zekerheid geeft in het geval een van de pompen het begeeft. Als een pomp ermee ophoudt krijgen de wortels nog steeds voeding.
- Kortere voorgroei; er is geen oponthoud tot de plant aan het systeem gewend is omdat de plant eerst door de druppelring wordt gevoed voor de wortels het reservoir bereiken.
- Grotere opbrengsten; de dubbele voeding betekent dat de plant de optimale hoeveelheid water, voeding en zuurstof krijgt.
Voor wie is DWC?
• Beginners of kwekers zonder ervaring met hydrosystemen, makkelijk in elkaar te zetten.
• Slimme kwekers voor grote opbrengst van een of twee planten in een kleine kweekruimte.
• Gebruikers van aeroponische stekkenmakers, omdat de stekken met hun ‘naakte’ wortels direct in het systeem kunnen worden overgezet en vrijwel direct zullen aanslaan, zonder veel risico op shock door het verpotten.
• Kwekers die niet de mogelijkheid hebben grote hoeveelheden kokos of aarde te verplaatsen. De enige kweekmedia die worden gebruikt zijn stekblokken en een handvol hydrokorrels. Er zijn geen vuilniszakken met afval om weg te gooien na de oogst, alleen een emmer vol wortels!
• Commerciële kwekers die het aantal gekweekte planten willen verminderen. Op DWC gekweekte planten kunnen snel groot worden.
DWC Tips
1. Investeer in fatsoenlijke EC en pH meters. Er is geen buffer rond de wortels aanwezig in een DWC systeem, dus de EC en pH van de voedingsoplossing moeten constant blijven.
2. Laat de pomp 24/7 aan staan. Om resultaten te krijgen van DWC moet de pomp continu aanstaan. Plantenwortels moeten continu toegang hebben tot water voeding en – het belangrijkste bij DWC – zuurstof. Vergeet niet dat DWC een naakte wortel systeem is en de wortels continu onder water staan. Het uitzetten van de pomp, al was het maar voor even, kan ze beschadigen.
3. Zorg ervoor dat je begin EC laag is; je kunt bij DWC makkelijk overbemesten. Vergeet niet dat de voedingsoplossing het kweekmedium is; er is geen buffer tussen wortels en voeding. Fouten met doseringen kunnen planten beschadigen, en er is geen medium om door te spoelen. Als je voeding overdoseert moet je de hele voedingsoplossing in het reservoir vervangen.
4. Gebruik uitsluitend minerale voeding en supplementen. Organische voeding en supplementen zijn niet geschikt voor DWC; de vloeistoffen zullen na enkele dagen in het reservoir bederven en kunnen mogelijk de wortels beschadigen.
5. Hou de temperatuur in de kweekruimte onder controle. Temperatuurschommelingen in de kweekruimte zullen direct effect hebben op een op DWC gekweekte plant. Gebruik in de winter verwarming om het ‘s nachts warm te houden en zorg in de zomer voor meer ventilatiecapaciteit om de temperatuur in de kweekruimte op peil te houden. De optimale worteltemperatuur is 18°C – 22°C.
6. Zet de planten op het juiste moment over. Kwekers die een aeroponische (of DWC) stekkenmaker gebruiken kunnen overzetten zodra de wortels 6 tot 10 cm lang zijn. Neem de stek uit de stekkenmaker en zet hem in de netpot van het DWC systeem, gebruik hydrokorrels om het plantje op zijn plek te houden. Wees extra voorzichtig als er gebroken of beschadigde wortels zijn omdat die vatbaar zijn voor ziekteverwekkers. Door een stekkenmaker te gebruiken hoef je niet te wachten tot de wortels uit een stekblok komen, en kun je de voorgroei met zeker enkele dagen bekorten. Als planten worden gestart op een stekmedium zoals steenwol zijn ze klaar om overgezet te worden zodra de buitenkant van het medium is overdekt met witte wortels. Als je ze overzet voor de wortels zichtbaar zijn zullen de wortels binnen het medium verzadigd raken en afsterven door zuurstofgebrek.
7. Gebruik uitsluitend inerte kweekmedia, zoals steenwol of hydrokorrels. Als je overplant vanaf aarde of kokos zal het medium afbrokkelen en kan mogelijk de pomp verstoppen. Je loopt ook het risico in het medium aanwezige ziekteverwekkers in een naakte wortelomgeving binnen te brengen.
8. Hou rekening met de snellere groei bij het bepalen van de afstand tussen planten. Het water binnen het reservoir fungeert als ondersteuning van de wortels; hoewel de plant niet zo stabiel zal zijn als op aarde of kokos is er geen directe noodzaak om planten te ondersteunen, zoals dat wel het geval is bij NFT of aeroponica. Toch kunnen gezien de te verwachten grote opbrengsten netten of dergelijke goed van pas komen om die monstertoppen te ondersteunen!
Veel bubbelplezier!