11.9.15

DWC

Foruminfo:   Wietforum:Bubblicious    RollingStoned 1  , 2  ,  Jointje Draaien


Onderstaand artikel over DWC met een prima uitleg heb ik gekopieerd van Cannabis.info (28-03-2014):


DWC: De Bubbelaar

De populariteit van DWC (Deep Water Culture) is in bepaalde streken flink gegroeid vooral doordat kwekers er veel met elkaar over praten. Steeds meer cannabiskwekers stappen er over van potten met aarde op een bubbelsysteem. Veel growshops stellen betaalbare systemen samen die makkelijk in gebruik zijn en GROTE resultaten opleveren.

Simpel gezegd is DWC is een kweektechniek waarbij de wortels van de plant continu ondergedompeld zijn in een zuurstofrijke voedingsoplossing – vandaar de term Diep Water. Buiten stekblokken en wat hydrokorrels wordt er geen kweekmedium gebruikt. De nog kleine wortelkluit van de plant wordt gestart in een netpot, die boven een reservoir of emmer hangt. De wortels groeien uit de pot het reservoir in, waar constant water, zuurstof en voeding tot hun beschikking staat. Een goede kwaliteit luchtpomp is het hart van een DWC systeem

Diep Water Cultuur wordt meestal gebruikt voor de gehele kweekcyclus, maar levert ook geweldige resultaten op voor het maken van stekken.

Op DWC gekweekte planten hebben continu toegang tot de voedingsoplossing en zuurstof, en nemen veel meer water en voeding op dan planten die met de hand worden bewaterd. Hoe meer zuurstof, water en voeding een plant kan opnemen, hoe meer toppen die zal produceren


Waarom DWC in plaats van potten met aarde?
  • Eenvoud – de meeste systemen bestaan uit maar vier hoofdonderdelen; een reservoir, een deksel, een buizenstelsel, een netpot en een luchtpomp. Er zijn geen bewegende delen en, meestal, geen extern buizenstelsel – lekkage is dus onmogelijk.
  • Grotere opbrengsten – DWC systemen zorgen ervoor dat de wortels aan gigantische hoeveelheden water, voeding en zuurstof worden blootgesteld. Hoe meer een plant van deze drie basiselementen kan opnemen, hoe sneller hij zich zal ontwikkelen, hoe groter hij wordt en hoe meer hij potentieel kan opbrengen. 
  • Meer oogsten per jaar – op DWC groeiende planten ontwikkelen zich erg snel, waardoor de voorgroei kan worden ingekort en er meer oogsten per jaar mogelijk zijn.
  • Geen aarde – er hoeven geen zware zakken aarde in en uit het huis worden gesleept, geen potten worden gevuld met aarde, en het risico op in de aarde aanwezige ziekten en plaagdieren verdwijnt.
  • Geen voedingsschema’s om uit te dokteren – plantenwortels hebben constant toegang tot alle water en voeding die ze nodig hebben, ze nemen op wat ze nodig hebben, op precies het moment dat ze het nodig hebben. Tijdschakelaars is allen nodig voor de verlichting.

Welke soorten DWC zijn er?
  • Emmersystemen
De meest algemeen verkrijgbare vorm van een DWC systeem staat bekend als oxypotten of bubbelemmers; deze bestaan uit zwarte 20 liter emmers met een netpot in het deksel en een luchtpomp. De plant wordt met een wat hydrokorrels in de netpot gezet; de emmer wordt tot een paar centimeter onder de bodem van de netpot gevuld met voedingsoplossing, dit vormt het reservoir waarmee de plant zich voedt. Bruissteentjes worden met zuignappen aan de bodem van de emmer bevestigd en de pomp blijft 24 uur per dag aan.

De emmer moet zwart zijn om te voorkomen dat licht de wortelzone kan bereiken; licht beschadigt wortels. Enkele dagen in de vochtige atmosfeer in de emmer stimuleert de wortels uit de pot te groeien, de zuurstofrijke voedingsoplossing in – hoewel de meeste gebruikers liever eerst water van boven geven om er zeker van te zijn dat de wortels niet uitdrogen voor ze het reservoir bereiken.

Emmersystemen zijn perfect voor kwekers die grote opbrengsten willen van enkele grote planten. Elke emmer huisvest een enkele plant en omdat de emmers niet met elkaar zijn verbonden, kunnen ze individueel worden verplaatst. Nog een voordeel is dat de planten niet hetzelfde reservoir delen, dus wanneer een plant wortelproblemen krijgt, zoals pythium, ben je niet je hele oogst kwijt.

  • DWC stekkenmakers
Flo Gro systemen vormen het ideale hybride kweeksysteem
Deze bestaan gewoonlijk uit een kweekbak of een emmer die is gevuld met water om een klein reservoir te vormen, bruissteentjes worden in het reservoir gebracht en de stekken worden rechtop gehouden in een tray die boven het reservoir ligt. De stengels van de stekken hangen onder de tray, net boven het waterniveau. Wanneer de pomp wordt ingeschakeld creëert het bubbeleffect in het reservoir een vochtige atmosfeer rond de wortelzone.

Deze vochtige atmosfeer, gecombineerd met het ontbreken van een groei-afremmend kweekmedium, stimuleert de wortels zich snel vanuit de stengel van de stek te ontwikkelen.

Voor kwekers is het voordeel een sterk verbeterd succespercentage,omdat het ontbreken van een kweekmedium betekent dat de omgeving steriel wordt gehouden en de snelle wortelontwikkeling ervoor zorgt dat je sneller met kweken kunt beginnen.

  • Doe-het-zelf bubbelsysteem
Voor de kweker die graag zijn eigen systeem in elkaar zet biedt DWC geweldige mogelijkheden. Alles wat je nodig hebt zijn een reservoir, een deksel, wat netpotjes en een luchtpomp met bruissteentjes. Plastic bewaardozen zijn verkrijgbaar bij veel bouwmarkten en andere winkels voor het maken van een reservoir met deksel, let er alleen wel op dat ze een donkere kleur hebben zodat er geen licht tot de wortelzone kan doordringen.

Maak eenvoudigweg gaten in de deksel en vijl ze bij zodat de netpotten er in passen. Gebruik bruissteentjes of langere ‘air curtains’ om het reservoir te beluchten. Air curtains (verkrijgbaar voor de beluchting van vijvers) vormen een prachtige optie voor grotere reservoirs omdat ze een muur van luchtbellen creëren die een groter gebied bestrijken dan een enkel bruissteentje.

Het voordeel van een zelfgebouwd bubbelsysteem is dat je zelf kunt bepalen hoe ver de planten uit elkaar staan; kweek een of twee grote planten in het systeem of zet veel meer planten dichter op elkaar voor een sea of green.

  • Hybride systemen
In GB ook wel ‘Bubbleponics’ genoemd, worden steeds populairder onder kwekers die al succes hebben gehad met bubbelsystemen en nu hun techniek willen verfijnen. Het hybridesysteem maakt gebruik van een druppelring om van bovenaf voeding te geven terwijl tegelijk ook DWC wordt gebruikt. In plaats van netpotten te gebruiken zoals bij een emmer of dhz-systeem, worden de planten in een diepe bak gezet met in de bodem gemaakte gaten. De tray hangt boven het reservoir.

De jonge planten worden in de bak geplaatst, die vervolgens wordt gevuld met hydrokorrels. In het reservoir eronder worden bruissteentjes gehangen. Een waterpomp levert de voedingsoplossing uit het reservoir via de druppelring af bij de plantenwortels. De wortels groeien door de hydrokorrels naar beneden, door de gaten in de bodem en in het beluchte reservoir eronder.

Het hybridesysteem biedt meerdere voordelen:

  • De druppelring voedt de planten voor de wortels het reservoir bereiken, dus er hoeft niet met de hand te worden water gegeven als de plant net op het systeem staat.
  • Maar de helft van de plantenwortels bevindt zich in het reservoir, wat het risico op wortelziektes reduceert die soms bij DWC voorkomen.
  • De planten worden gevoed met behulp van een waterpomp en een luchtpomp, wat zekerheid geeft in het geval een van de pompen het begeeft. Als een pomp ermee ophoudt krijgen de wortels nog steeds voeding.
  • Kortere voorgroei; er is geen oponthoud tot de plant aan het systeem gewend is omdat de plant eerst door de druppelring wordt gevoed voor de wortels het reservoir bereiken.
  • Grotere opbrengsten; de dubbele voeding betekent dat de plant de optimale hoeveelheid water, voeding en zuurstof krijgt.




Voor wie is DWC?

• Beginners of kwekers zonder ervaring met hydrosystemen, makkelijk in elkaar te zetten.

• Slimme kwekers voor grote opbrengst van een of twee planten in een kleine kweekruimte.

• Gebruikers van aeroponische stekkenmakers, omdat de stekken met hun ‘naakte’ wortels direct in het systeem kunnen worden overgezet en vrijwel direct zullen aanslaan, zonder veel risico op shock door het verpotten.

• Kwekers die niet de mogelijkheid hebben grote hoeveelheden kokos of aarde te verplaatsen. De enige kweekmedia die worden gebruikt zijn stekblokken en een handvol hydrokorrels. Er zijn geen vuilniszakken met afval om weg te gooien na de oogst, alleen een emmer vol wortels!

• Commerciële kwekers die het aantal gekweekte planten willen verminderen. Op DWC gekweekte planten kunnen snel groot worden.


DWC Tips



1. Investeer in fatsoenlijke EC en pH meters. Er is geen buffer rond de wortels aanwezig in een DWC systeem, dus de EC en pH van de voedingsoplossing moeten constant blijven.

2. Laat de pomp 24/7 aan staan. Om resultaten te krijgen van DWC moet de pomp continu aanstaan. Plantenwortels moeten continu toegang hebben tot water voeding en – het belangrijkste bij DWC – zuurstof. Vergeet niet dat DWC een naakte wortel systeem is en de wortels continu onder water staan. Het uitzetten van de pomp, al was het maar voor even, kan ze beschadigen.

3. Zorg ervoor dat je begin EC laag is; je kunt bij DWC makkelijk overbemesten. Vergeet niet dat de voedingsoplossing het kweekmedium is; er is geen buffer tussen wortels en voeding. Fouten met doseringen kunnen planten beschadigen, en er is geen medium om door te spoelen. Als je voeding overdoseert moet je de hele voedingsoplossing in het reservoir vervangen.

4. Gebruik uitsluitend minerale voeding en supplementen. Organische voeding en supplementen zijn niet geschikt voor DWC; de vloeistoffen zullen na enkele dagen in het reservoir bederven en kunnen mogelijk de wortels beschadigen.

5. Hou de temperatuur in de kweekruimte onder controle. Temperatuurschommelingen in de kweekruimte zullen direct effect hebben op een op DWC gekweekte plant. Gebruik in de winter verwarming om het ‘s nachts warm te houden en zorg in de zomer voor meer ventilatiecapaciteit om de temperatuur in de kweekruimte op peil te houden. De optimale worteltemperatuur is 18°C – 22°C.

6. Zet de planten op het juiste moment over. Kwekers die een aeroponische (of DWC) stekkenmaker gebruiken kunnen overzetten zodra de wortels 6 tot 10 cm lang zijn. Neem de stek uit de stekkenmaker en zet hem in de netpot van het DWC systeem, gebruik hydrokorrels om het plantje op zijn plek te houden. Wees extra voorzichtig als er gebroken of beschadigde wortels zijn omdat die vatbaar zijn voor ziekteverwekkers. Door een stekkenmaker te gebruiken hoef je niet te wachten tot de wortels uit een stekblok komen, en kun je de voorgroei met zeker enkele dagen bekorten. Als planten worden gestart op een stekmedium zoals steenwol zijn ze klaar om overgezet te worden zodra de buitenkant van het medium is overdekt met witte wortels. Als je ze overzet voor de wortels zichtbaar zijn zullen de wortels binnen het medium verzadigd raken en afsterven door zuurstofgebrek.

7. Gebruik uitsluitend inerte kweekmedia, zoals steenwol of hydrokorrels. Als je overplant vanaf aarde of kokos zal het medium afbrokkelen en kan mogelijk de pomp verstoppen. Je loopt ook het risico in het medium aanwezige ziekteverwekkers in een naakte wortelomgeving binnen te brengen.

8. Hou rekening met de snellere groei bij het bepalen van de afstand tussen planten. Het water binnen het reservoir fungeert als ondersteuning van de wortels; hoewel de plant niet zo stabiel zal zijn als op aarde of kokos is er geen directe noodzaak om planten te ondersteunen, zoals dat wel het geval is bij NFT of aeroponica. Toch kunnen gezien de te verwachten grote opbrengsten netten of dergelijke goed van pas komen om die monstertoppen te ondersteunen!

Veel bubbelplezier!

Controle met Arduino

De zeer handige link naar Wietforum, de Getting Started en mooie voorbeelden.
Op YouTube zijn er ook talloze voorbeelden: zoek maar eens op arduino gardening.

Doel:
Ik ben nu eerst aan het bepalen wat ik er eigenlijk mee wil?:
1. Allereerst leren, dat blijf ik altijd doen, beginnen bij het pielen met ledjes e.d., programmeren etc.
2. Controle kweekhok (diverse temperaturen, RV, grondvochtigheid, pH, EC handmatig en op het web) en eventueel later ....
3. Automatiseren (bijv. irrigatie, voedingscomputer te besturen vanaf het web of een app).

De Parrot Flower Power heb ik dit jaar gebruikt bij de buitenkweek en dat beviel erg goed. De 4 sensoren in de Flower Power geven data door aan een app op de iPhone. Ook wordt er op het web een page met grafiekjes gemaakt, erg leuk allemaal.

Open Garden heeft een zeer complete Arduino shield (gateway €60) voor sensors eventueel aangevuld met hydroponics shield voor pH, EC en Temp (Kit: €200). Je kunt hiermee gemakkelijk een compleet controlestation maken met losse nodes per plant (€100) en controle via web/app. Ook Waspmote is zo'n sensoroplossing. Dit lijken mij allemaal prachtige systemen alleen veel te duur voor mij, dus ga ik een Arduino systeem bouwen en programmeren met losse chinese onderdelen van eBay of AliExpress.

Komende maanden wil ik me focussen op het controleren (en later automatiseren) van een semi-hydro/dwc kweek, dwz kleine kast met 2 planten met potten hangend in waterbakken.
Naast de temperatuur en luchtvochtigheid in de kast bij de planten, wil ik o.a. de temp van de waterbakken gaan loggen en bloggen, later aangevuld met pH, EC en misschien DO? (dissolved oxygen)


Mijn eerste Arduino project: 

Controle van DWC-ontkiembak (5 liter waterbak met met bubbels)
  1. Temperatuur waterbak monitoren (DS18B20); schakelen 7W-warmtematje (onder de waterbak).
  2. Temp en RV in de propagator (DHT22: €3,10)
  3. Timer voor lampje 11W (RTC-module: €0,85)
  4. Webserver/app
  5. Waternivobijv. met (fuel)vlotterschakelaars, DIY Capacitive Liquid Level electrodes of Ultrasoon (mijn voorkeur))
  6. Luxmeting (BH1750FVI)
  7. pH-waarde
  8. EC-waarde


Arduino projecten toekomst:

  • Pan/tilt webcam (CM210 HD720 met mini servo's €30-35) 
  • Automatische lichtarmatuur hoogteverstelling (ca. 5 cm boven de planttoppen, zodat deze niet tegen de TL's aangroeien)
  • Digitale tensiometer (DIY)
  • Voedingsdoceer unit DWC
  • Automatische pH-regelunit DWC


Deze basisonderdelen alvast besteld:
Temperatuursensor DS18B20, 
100 cm, waterdicht: €0,99

Arduino Uno R3 starterskit incl. breadboard,
 LEDs, jumpers, buttons AliExpress: €4,99





Ultrasoon sensor HC-SR04 €0,66

Weerstanden, kit AliExpress: €2,54

Wat heb o.a. ik nog meer nodig?
Stekkervoeding (9V, 1A €1,60)
LCD display 20x4 (serial interface i2c €3,30)
RTC AT24C32 (real time klok i2c op ds1307 €0,85)
Relaismodules (5V single/dual €1,60)
Ethernet/Wifi (Ethernet Shield €4,50, Wifi module ESP8266 €3)
Temp/RV (AM2302 met DHT22 €3,10)
pH + driver BNC aansl. (€7+17 ?)
EC + driver BNC aansl. (?)
Waterlevel sensor (Ultrasonic distance sensor €0,66, )

studeerkamer, de ultrasoon afstand sensor op mini-proto-shield bovenop de Uno

Ultrasoonsensor aflezen op lcd 16x2
DHT22 aflezen op lcd 16x2
Temp sensors DS18B20  aan lcd-keypad-shield


10.9.15

Semi-DWC kweken deel 1 - Voorbereiding en groeifase

Dit kweekverslag heb ik onderverdeeld in:

Deel 1 - Voorbereiding en groeifase
Met deze kweek in een nieuwe kast wil ik het semi-hydro systeem gaan toepassen als experiment en om veel te leren met kweken van cannabis. Een combinatie tussen het gemak (en de smaak) van de bufferende aarde met de groei van hydro 'waterwortels'. Allemaal nieuwe materie voor mij dus veel info op forums gezocht (o.a. Wietforum, JointjeDraaien, RollingStoned).

In 11 liter potten (24x24x28 cm) met onderin 10 cm hydrokorrels, daarop een filter (wasemkapfilter Action) en daarop de aarde (Batmix) afgewerkt met een laagje cocosvezels (tegen het uitdrogen van de aarde) heb ik met regenwater ingewaterd. De potten staan met natte voetjes in afgesloten pvc bakken (bxdxh=40x30x20 cm ladebakken van zolder) waarvan ik de deksels op maat heb gemaakt zodat de 11 liter pot er half door past. De binnenzijde van de plastic doos waar de bakken inschuiven heb ik met matzwarte verf ingespoten, wortels houden niet zo van licht.  Ik heb extra gaatjes ∅5 in de potten geboord op ca. 4 cm van de onderkant voor extra beluchting / ontwatering.

Een paar weken later groeiden er lange 'waterwortels' door de hydrokorrels uit de pot in de waterbak en heb ik het systeem omgedoopt tot semi-dwc (deep water culture). Meer water in de onderbak (4-5 cm = liters) en een luchtpompje met bruissteen onder elke pot om extra zuurstof aan het water toe te voegen en ook wortelrot te voorkomen.
In de groeifase zal ik het water met voeding van boven op de aarde toedienen, daarna als de 'waterwortels' door het filter in de korrels komen, zal ik van onderen in de bak het water toedienen. Later kan ik eventueel een 'hydro eb en vloed systeem' met een voedingsvat en een aquariumpomje gaan experimenteren.
Links: Fuchsia's op semi-hydro, verslag Semi-Hydro-Micro-Fluo, verslag 4xPP op 100L DWC

Twee zaden White Widow Auto (Huismerk Wietzaadje.nl €4/st). De autoflowerzaden had ik nog over van de buitenkweek 2015, het zijn makkelijk te kweken zaden die erg lekkere wiet leveren met mooie toppen. De volgende kweek binnen zal niet met autoflowers zijn maar met 'gewone' (feminized) zaden, die kan je wat langer voorgroeien en zelf regelen wanneer ze de bloeifase in gaan met een 12/12 lichtregime.  Bij dit experiment ga ik de plantjes toppen (of fimmen) om meerdere toppen in de kast te scroggen. Met de Flower Power kan ik de grondvochtigheid, bemesting, temp en licht met grafieken controleren.

Groeischema:
01-08 tot 09-08: Zaden in propagator
10-08 tot 16-08: Week 1 Groei
17-08 tot 23-08: Week 2 Groei
24-08 tot 30-08: Week 3 Groei
31-08 tot 06-09: Week 1 Bloei
07-09 tot 13-09: Week 2 Bloei
14-09 tot 20-09: Week 3 Bloei
21-09 tot 27-09: Week 4 Bloei
28-09 tot 04-10: Week 5 Bloei
05-10 tot 11-10: Week 6 Bloei
12-10 tot 18-10: Week 7 Bloei
19-10 tot 25-10: Week 8 Bloei
26-10 tot 02-11: Week 13 en14 - Oogsten, drogen
Curen in wekpotten.



WEEK 1 GROEI: 
Beide zaden heb ik in cocos zweltabletten in de propagator gezet, verwarming was niet nodig bij een kamertemperatuur van 25/20 ℃. De plantjes al snel in de goed doorwaterde grote potten (regenwater) op 18/6 gezet met de TL's 10 cm erboven. De 15W clipfan zacht draaiend er constant op (met dimmer op 6W).
  • Temperatuur dag: 28-30℃ (grondtemp. 26-27℃), nacht: 22-24℃
  • LV 45-50%. (Regelmatig met een fijne nevel omhoog gebracht naar 55%).
Parrot Flower Power:
Water: 43% in 5 dagen aflopen naar 36%
Bemesting: 1,7 constant (voorbemeste batmix met regenwater)
Temperatuur: 28-30℃ (grondtemp. 26-27℃)
Licht: 28 (6500K T-neon 2x 75W op 18/6)



 


WEEK 2 GROEI:
17-08-15 heb ik het linker en grootste plant getopt (of gefimt? = fuck I missed). Een dag later lijkt zij er weinig hinder van ondervonden te hebben en groeit lekker door. Het is nu buiten wat frisser (zo'n 20℃ overdag) en de temp. in de kast wordt dan ongeveer 25℃, keurig dus. Veel water hoef ik niet te geven, de grondvochtigheid gaat heel langzaam terug naar de 30%. Ik heb nu gezien waarom plantje 1 het zo goed deed, deze had in vroeg stadium al waterwortels gemaakt die in lange slierten onder de pot uitkwamen in de waterbak. Plantje 2 begint nu ook aan te slaan ook al loopt deze wel achter en zie je dat er chlorofyl-problemen in de bladeren waren, maar dit trekt nu ook gelukkig iets bij.





WEEK 3 GROEI:
24-08-15 Om wortelrot te voorkomen (stilstaand water) heb ik in de waterbakken
onder de pot luchtsteentjes aangesloten op een 5,5 l/min (330 l/uur) luchtpompje (Velda AP-50, 6,5W) met 2 luchtaansluitingen, ideaal voor mijn twee bakken dus. Plantje 2 heb ik nu ook getopt. Grondvochtigheid op 30-35% en 3-4 cm water in de onderbak. Nog een weekje ofzo, dan gaat het scrognet erover. Plantje 1 gaat als de brandweer, blijft mooi laag en is mooi vertakt (goed gelukte fim) en ziet er groen en gezond uit. De temperatuur blijft in de waterbakken aan de hoge kant, dit is moeilijk lager te krijgen overdag als de inlaattemperatuur van de luchtpomp (en de hobbykamer) ook 23℃ is. Ideaal zou 21℃ zijn.



Waterwortels door de kleikorrels naar
waterbak met bruissteen onder de pot.

Plantje #1 gaat uitstekend en heeft een stuk of 7 toppen die vrij gelijkmatig omhoog groeien. Bloeihaartjes zeggen duidelijk dat de bloei nu echt begonnen is, het zijn toch autoflowers die dit zelf regelen.
Hoewel plantje #2 achterloopt bij #1, laat ik hem nog even gaan, de bladeren vertonen nog steeds vlekkerig groen tekort (ik denk dat deze te snel in voorbemeste aarde is gegaan). Er komen nu ook waterwortels uit de pot in de waterbak met luchtsteen. Toppen is redelijk gelukt en de hoofdstengel gaat zich verdelen in 2 hoofdtoppen.

De waterbakken controleer dagelijks (pH, EC) en vul soms afgezuurd water bij tot een pH van 6,0 in de bak. Met een EC-waarde van 1,2 en 1,0 (800-640 ppm) hoef ik nog geen voeding bij te geven. Ik zal wel hydro-voeding moeten geven in de waterbakken, moet ik nog uitzoeken. De grondvochtigheid blijft vrij constant op 35%, dit is wel vrij hoog.


klik hier voor deel 2: de bloeifase

9.9.15

Semi-DWC kweken deel 2 - Bloeifase

DEEL 2

WEEK 1 BLOEI:
30-08-15 Vandaag de 2700K bloeilampen in T-neon gedaan. Ik ben er nog niet uit om de belichting (nu 18/6) aan te passen naar 12/12, het moet wel een low-budgetkweekje blijven. Deze dagen is het buiten de kast broeierig warm 25℃ met veel regen en de LV in de kast die soms oploopt tot bijna 80% na een bui. De temp van de waterbakken loopt ook op naar 24℃, niks aan te doen helaas, ook niet met meer afzuiging. Scroggaasjes zelf gevlochten van groen 3mm draad. Deze ligt nu bovenop plant #1 en kan ik de 8 topjes mooi op gelijke hoogte houden.



Weekeinde: jeetje, wat groeit dit zeg! Regelmatig moet ik controleren of er geen bladeren tegen de TL groeien, ik hou nu ca. 10 cm afstand. Ph blijft vrij constant van beide bakken op 6,5 en EC op 1,3-1,4. Het kleine plantje #2 begint een beetje bij te trekken, de lichtkap hangt nog wel een schuin. De blaadjes zijn nog steeds groen gevlekt.
Van plant #1 worden de 8 hoofdtoppen regelmatig op gelijke hoogte gescrogt, de dames houden je lekker bezig dus. Water aangevuld het is heel schoon en ruikt niet, #1 drinkt wel een liter per dag!. Ph afgezuurd naar 6,2 en EC 1,6. De waterwortels onder de pot worden al een aardige pan spaggetti en zien er gezond en wit uit. Omdat ik bij #2 toch denk aan teveel voeding als jonge plant hou ik hier de EC wat lager op 1,0. Er moet nog voldoende voeding in de aarde zitten. Ook bij #2 komen er nu aardig wat slierten wortels onder de pot uit.








WEEK 2 BLOEI:
07-09-15 Grondvochtigheid, hoewel ik nu een week niet meer van boven water geef, blijft de aarde vrij vochtig: 35% volgens de Flower Power (gemeten op ca. 12 cm diepte). In de buitenkweek met 18 liter potten, gaf ik rond de 20% pas water, de vochtigheid steeg dan naar 40% en zakte binnen een uur naar de 35 en verder.
Ik heb daarom de toplaag van 2 cm cocosvezels verwijderd, zodat de bovenste aarde laag wat beter kan uitdrogen. Ik ben anders bang dat op de lange duur er rot kan ontstaan bij de stam of wortels. De aarde voelde wel een beetje vochtig aan maar niet echt nat met mijn vingers op zo'n 5 cm diepte. Door de vochtige hydrokorrels wordt er waarschijnlijk voldoende vocht naar de aarde erboven gebracht. We zullen zien of dit een beetje helpt, ik ben tevreden als het naar 30% zakt.




WEEK 3 BLOEI:
14-09-15 Ze blijven groeien als kool, de hoogte is nu 54 cm. De grond in de potten heeft nu een vochtigheid van ca. 25%, dit is keurig, de bovenste top laag is nu iets droger. Van #1 heb ik het onderste blad weggehaald, die heeft een kaal stammetje met wel 9 toppen. Wat ontzettend veel wortels heeft deze dame inmiddels, drinkt ook wel een liter per dag. De temp in de waterbakken blijft mooi constant, past zich aan de omgevingstemp. 19-22℃. Kast temperatuur 25℃ op topniveau, RV varieerd met het weer maar zit meestal op ca. 50-55%. Ook de pH blijft constant op 6,2 en de EC op 1,8. Hier de foto's bij onderhoud:





WEEK 4 BLOEI:
21-09-15 Hoezo nog ff lekker doorgroeien in bloeiweek 4? Het hok wordt te klein :). Ze tikken nu de 70 cm aan. Temp en RV blijven redelijk constant. Vooral plant #1 zuipt als de tierelier, bij #2 is de grond wat vochtiger. De dikke toppen, buds (cola's) beginnen zich al aardig te vormen.

Tussendoor heb ik de eerste voorbereidingen getroffen voor gezelschap, nog een kastje ernaast. Een iets kleiner formaat kledingkast van BxDxH=60x60x170 cm om in te voorgroeien en om in te drogen. Niet alleen verkort je zo de oogstinterval maar ook nog meer experimenteergelegenheid (24 letters) en natuurlijk nog meer te klussen. In deze kast ga ik ook de twee goedkope LED groeilampen uit China testen. Ook een kweekproces digitaal controleren met Arduino begint al vorm te krijgen, de spullen (weerstanden, uno's, sensoren enz.) beginnen binnen te druppelen van AliExpress en het electronicageknutsel is al opgang gekomen.



  Spalken 2.0, helaas heeft een zijtak met 2 toppen het niet gehaald, de meest linkse spalk gelukkig wel.
Blijven er 7 toppen over voor plant #1.  Plant 2 heeft 3 hoofd toppen.


De thermo/hygro meter tussen de toppen
'Brandplekjes' her en der?


WEEK 5 BLOEI:
28-09-15  De dames groeien nog steeds door en bereiken de 80 cm. De waterbakken heb ik inmiddels verschoond met nieuw water en voeding omdat de EC-waarde hoog opliep naar de 2.5, waarschinlijk door de afvalstoffen van de planten (zouten). De pH blijft netjes rond de 6,0 hangen. De luchtvochtigheid zit meestal rond de 50% en de temperatuur rond de toppen 25-26℃. De temp in de waterbakken is vrij constant op 19 a 21℃. De warmtemat onder de bakken wordt bijna niet ingeschakeld. De toppen beginnen nu ook in dikte en dichtheid toe te nemen.







WEEK 6 BLOEI:
5-10-15  Gelukkig is de meeste groei er nu zo'n beetje uit. Plant #2 kreeg nog een groeispurt en heb 2 takken horizontaal gebonden. De 7 hoofdtoppen van #1 blijven nu mooi op 85 cm en de TL op 92 cm. De dikte van de 25-30 cm lange toppen is nu ongeveer rond 4 cm en ze moeten nog een paar weken. De witte wortelmassa ziet er gezond uit. De onderste bladeren beginnen her en der af te vallen. Ik heb de potten vorige week wel opgehoogd (met houten latjes) zodat ze net boven het water hangen en er wat meer water (11 liter) in de bak is.








Naar DEEL 3 - Afbloeien, Drogen en Curen